Välkommen till Långsjöby Intresseförenings hemsida

Fritidsaktiviteter

Aktivitetsutbud

I byn finns möjlighet till ett antal olika aktiviteter. Det finns rika möjligheter att vistas i naturen. Fiske, jakt samt bär- och svampplockning är exempel på aktiviteter som inte kräver mer än naturen som sin arena. Och förutom dessa finns även andra aktivitetsmöjligheter i trakten. Här följer ett axplock av dessa.

Elljusspår

Du hittar elljusspåret i början av Långsjöby på höger sida av vägen. Det finns en liten parkering och du sätter själv på lyset med en timer där du väljer hur länge lamporna ska lysa. LIF söker varje år bidrag för att sköta elljusspåret. David Lindberg och Daniel Ärlebrant ansvarar för att spåret är framkomligt och under vintern är skidspåret sladdat.

Snöskottningen på parkeringen sköts av Klas Johansson och Lenny Ärlebrant.

Vid elljusspåret hittar du även en ”Korpen” låda som sitter på stugan vid spåret. Där kan du lämna en lapp med ditt namn varje gång du varit ute och rört på dig. Det spelar ingen roll vad man gör, bara man motionerat. En gång i månaden har Korpen dragning och då har man har chans att vinna priser.

Fotbollsplan

Du hittar fotbollsplanen i början av Långsjöby på höger sida av vägen, en liten bit efter elljusspåret.

Under 2013 kommer fotbollsplanen att hållas öppen och i ordning. LIF, Långsjöby Intresse Förening har sökt och fått bidrag för att skaffa en åkgräsklippare att sköta fotbollsplanen med. Den är nu levererad och i veckan har fotbollsplanen klippts två gånger. Under sommaren kommer den att klippas minst en gång i veckan.

Så åk gärna till elljusspåret, parkera bilen där och promenera upp till fotbollsplanen. Du följer först Långsjöbyvägen in mot byn i knappt 100 meter, sen svänger du upp på en skogsväg till höger. Följ den i 300 meter så kommer du till en liten lada på vänster sida. Ovanför den finns fotbollsplanen, redo för spel av olika slag. Ta med en fotboll eller brännbollsracket och ha trevligt en stund.

Det finns två fotbollsmål på plats som har hjul så man kan flytta dem om man vill göra spelplanen mindre eller större. Mycket nöje!

Slasardal´n
Fotbollsplanen har fått sitt namn från ”Slasar´n” som på svenska heter Nordisk Stormhatt. Slasardal´n betyder alltså Nordisk Stormhattsdal. Förmodligen för att det fanns gott om Slasar´n förut. De trivs i fuktig mark. I början var fotbollsplanen sluttande från ena långsidan till den andra, men nu är den utfylld, rak och fin.

Välkommen att träffas, umgås, spela fotboll, brännboll, kubb eller annat!

Minnessten & vandringsled

Det finns en vandringsled, som tidigare använts som kyrkstig. Den startar vid Södra Långvattnet och man kan följa den hela vägen till Sabotsliden. På samma ställe som kyrkstigen startar finner du en grillplats och en minnessten som satts upp till minne av Långvattnets första boplats. Där bosatte sig bonden Johan Andersson med sin familj och en ko. De första nätterna bodde han med familjen och kon under en gran. Detta hände år 1796.