Välkommen till Långsjöby Intresseförenings hemsida

Besök av Flemmings

Av webbmaster

Lördagen den 2/4 fick vi i Långsjöby ett kärt besök av Mia och Ninni Flemming, barnbarn till framlidne konstnären Steen Flemming och hustrun, folkskollärare, Karin. Steen föddes 1897 i Köpenhamn och Karin kom från Falkenberg. Steen hade en gedigen konstnärsutbildning och lockades upp av svågern Carl Carlstedt som var präst i Stensele. Carl behövde hjälp med utsmyckning i socknarnas kyrkor och kapell och det blev då Steen som kom till hans hjälp. Han fångades av det vackra västerbottniska landskapet. Familjen blev kvar och utökades med två söner, Erland och Stig. Båda utbildades till lärare. Erland blev kvar i Storuman med sin hustru Carin. De fick döttrarna Mia och Ninni som växte upp i Storuman.

Ninni är numera bosatt i Umeå och Mia i Köpmanholmen. Mia står nu inför en flytt och i huset finns en mängd tavlor som farfar Sten producerat under sin aktiva tid. Flickornas tanke kom då, ”vi skänker de tavlor vi inte rymmer till byborna i Långsjöby.” Via kontakt med Långsjöby Intresseförening kom träffen till. En hel del intresserade bybor slöt upp och fick se ett 20-tal tavlor. Oljemålningar, akvareller och blyertsteckningar samtidigt som det inmundigades hembakta bullar och kaffe. Det delades naturligtvis många minnen också.

Familjen Flemming blev ju med åren en välbekant institution på bygden. Sten målade flera altartavlor, inte bara i Långsjöby Missionshus utan även i andra kyrkor och kapell. Bland annat anlitades Steen till färgsättning av Åskilje kapell, Umnäs och Vojtajaure kapell. Ävenså Sorsele Kyrka. Steens tavlor hänger också i Lycksele Lasarett.

Det hela blev en minnesvärd eftermiddag i Sionkapellet i Långsjöby. Hemresan gick förbi barndomshemmet i Storuman och Stensele kyrkogård. En hel helg spenderade systrarna på att bibringa farfar Steens tavlor tillbaka till hembygden.